Στο πλαίσιο της λογοτεχνίας της γ΄ γυμνασίου και με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, έγινε μία απόπειρα να «ζωντανέψουμε» ένα εμβληματικό κείμενο της Νεοελληνικής λογοτεχνίας που έχει ταυτιστεί και με την ιστορία της πατρίδας μας. Αναφερόμαστε στον « Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού, οι δύο πρώτες στροφές του οποίου έχουν καθιερωθεί ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Επιλέξαμε 4 στροφικές ενότητες και εντάξαμε στους στίχους ενεργούς συνδέσμους οι οποίοι εμπλουτίζουν το ποιητικό κείμενο. Οδηγείται, έτσι, ο αναγνώστης σε μία διαφορετική ανάγνωση και προσέγγιση του έργου.

Οι σύνδεσμοι προσφέρουν στοιχεία που αφορούν στον βίο του ποιητή Δ. Σολωμού και του συνθέτη Νικ. Μάντζαρου,  στις διάφορες μεταφράσεις του έργου, στην ιστορία του ή παραπέμπουν σε εικαστικά έργα  που συνειρμικά – κατ΄ επιλογή των παιδιών – συνδέονται με λέξεις ή φράσεις του « Ύμνου». Επίσης, ιστορικά στοιχεία αλλά και στοιχεία μετρικής δίνουν μία επιπλέον διάσταση στην ανάγνωση του έργου.

Η εργασία θα παρουσιαστεί σε τέσσερα μέρη στην επετειακή πλατφόρμα μας και αποτελεί προοίμιο της ειδικής έκδοσης του Ύμνου από το σχολείο μας.

Ας είναι τέλος η προσπάθεια αυτή και μία διαθεματική διδακτική πρόταση για την διδασκαλία της λογοτεχνίας, που κάνει τους μαθητές πιο ενεργούς και τους δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσουν με τρόπο δημιουργικό τις γνώσεις τους στην τεχνολογία και στην πληροφορική.

Ύμνος εις την ελευθερίαν

Ποίηση: Δ. Σολωμός

Μελοποίηση Νικ. Μάντζαρος

1.

Σε γνωρίζω από την κόψη

Του σπαθιού την τρομερή,

Σε γνωρίζω από την όψη

Που με βιά μετρά τη γη.

2.

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη

Των Ελλήνων τα ιερά,

Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,

Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά! (ΕθνικόςΎμνος)

3.

Εκεί μέσα εκατοικούσες

Πικραμένη, εντροπαλή,

Κι ένα στόμα ακαρτερούσες,

Έλα πάλι, να σου πει.

4.

Άργειε νάλθη εκείνη η μέρα,

Και ήταν όλα σιωπηλά,

Γιατί τάσκιαζε η φοβέρα

Και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

5.

Δυστυχής! Παρηγορία

Μόνη σου έμενε να λες

Περασμένα μεγαλεία

Και διηγώντας τα να κλαις.

 

(Α ΄μέρος)

Στον εμπλουτισμό του Ύμνου με πολυμεσικό υλικό εργάστηκαν οι μαθήτριες από το  γ1 γυμνασίου

Γεωργακοπούλου Νίκη

Καπετανάκη Σοφία

Μαγκώνη Λυδία

Νόνα Άσπα